Skip to main content

Verbeter je product afbeeldingen voor meer conversie op marketplaces

Op online marketplaces worden productafbeeldingen steeds belangrijker. Bij grote spelers zoals Bol (bol.com) en Amazon zien we een stijgende verkoop, maar ook een toename van de concurrentie onder aanbieders. Dit resulteert in het feit dat bezoekers steeds vaker alleen op basis van je productafbeeldingen een aankoop doen. Beschrijvingen en specificaties worden steeds minder (goed) gelezen.

Hier kunnen veel problemen uit ontstaan:

 • De concurrentie neemt je markt over
 • Er wordt onnodig en vaak geretourneerd
 • De conversie en het aantal clicks daalt
 • Uiteindelijk minder verkoop en een daling in omzet.

Bedenk dus goed dat je product-afbeeldingen niet alleen een visuele representatie van je product, maar ook een cruciale rol spelen bij het overtuigen van potentiële klanten.

Om je vast een beetje te helpen hebben we de 10 meest waardevolle tips om je productafbeeldingen te verbeteren op een rijtje gezet:

De 10 meest waardevolle tips:

 1. Maak je hoofdafbeelding belangrijk
  De hoofdafbeelding is vaak het eerste wat klanten zien wanneer ze naar je product kijken. Investeer daarom extra aandacht in deze afbeelding. Zorg ervoor dat deze helder, duidelijk en interessant is. Voeg desnoods een klein labeltje toe in een opvallende kleur. Kijk naar de best verkopende concurrenten om te begrijpen wat werkt binnen jouw categorie. Zorg er daarnaast voor dat jouw afbeelding zo groot mogelijk in het product-overzicht komt. Bol.com hanteert hierin een maximale grootte van 1583×1200 pixels.
 2. Voeg minimaal 7 afbeeldingen toe
  Beperk jezelf niet tot slechts enkele afbeeldingen. Profiteer van de mogelijkheden die de marketplace biedt en voeg minstens 7 afbeeldingen toe aan je productpagina. Creëer variatie in je afbeeldingen door het product vanuit verschillende hoeken te tonen, in verschillende omgevingen en met diverse achtergronden. Overweeg ook het toevoegen van infographics en kenmerken om potentiële kopers zo veel mogelijk informatie te geven.
 3. Voeg sfeer in je product-afbeeldingen
  Maak sfeerafbeeldingen die laten zien waarom jouw product relevant is voor de interesses van de klant. Zorg er voor dat je het product “in gebruik” laat zien. Als je een specifieke doelgroep in gedachten hebt, neem dan dat type persoon op in je afbeeldingen. Als je niet in staat bent om zelf sfeerafbeeldingen te maken, overweeg dan het gebruik van photoshop om mensen te laten zien die jouw product gebruiken. Zorg er wel voor dat dit er niet nep uit ziet.
 4. Voeg USP’s en specificaties toe
  Gebruik tekst om relevante productinformatie te benadrukken, zoals kenmerken en voordelen. Dit kan de conversie verhogen en retouren verminderen door klanten beter te informeren voordat ze het product kopen. Overweeg ook het gebruik van vergelijkingstabellen of grafieken om klanten te laten zien waarom ze voor jouw product moeten kiezen.
 5. Zoom in op de belangrijke kenmerken
  Laat potentiële klanten alle details van je product zien door in te zoomen op belangrijke kenmerken. Dit helpt klanten om een beter beeld te krijgen van wat ze kunnen verwachten, vooral omdat ze het product niet kunnen aanraken of voelen.
 6. Geef instructies via infographics
  Als je product montage vereist, bied dan duidelijke instructies in de vorm van afbeeldingen. Laat stap voor stap zien hoe het product gemonteerd moet worden, zodat klanten het probleemloos kunnen gebruiken. Dit kan het aantal retourzendingen aanzienlijk verminderen.
 7. Zorg voor een consistente huisstijl
  Het is essentieel dat je productafbeeldingen naadloos aansluiten bij de uitstraling van je merk en consistent zijn met je huisstijl. Op deze manier draag je bij aan een samenhangende merkbeleving en creëer je een gevoel van betrouwbaarheid bij je potentiële kopers. Door gebruik te maken van dezelfde kleurenpaletten, lettertypen en grafische elementen in je productfoto’s als in de rest van je merkuitingen, versterk je de herkenbaarheid van je merk en bouw je een sterkere band op met je doelgroep.
 8. Voeg merkwaardes toe
  Het integreren van merkwaarden in productafbeeldingen is een slimme zet om ervoor te zorgen dat mensen zich kunnen identificeren met je merk. Hierdoor creëer je een sterke emotionele band tussen je merk en je klanten, waardoor ze zich meer betrokken voelen en eerder geneigd zijn om voor jouw producten te kiezen.
 9. Laat ook andere producten zien
  Laat verschillende producten binnen dezelfde categorie zien om het totale aanbod te laten zien. Dit stelt klanten in staat om een goed beeld te krijgen van alle beschikbare opties die er zijn en helpt hen bij het maken van een weloverwogen keuze die het beste bij hun behoeften past.
 10. Test en optimaliseer
  Experimenteer met verschillende soorten afbeeldingen en meet het effect op conversie. Analyseer welke afbeeldingen het beste werken voor jouw doelgroep en pas je strategie voor deze categorie toe.

Door deze 10 tips toe te passen, kun je de effectiviteit van je productafbeeldingen verbeteren en de conversie op je platform verhogen. Investeer tijd en middelen in het optimaliseren van je productafbeeldingen, want ze vormen een essentieel onderdeel van een succesvolle online verkoopstrategie.

×