Skip to main content

Ontdekken

Wat zijn de verschillen tussen Bol en Amazon?

BrandMonks
05 Juni, 2024

Introductie

Bol.com en Amazon zijn twee van de grootste e-commerce platforms in Nederland en wereldwijd. Hoewel ze veel gemeen hebben, zijn er ook belangrijke verschillen tussen Bol en Amazon. In deze blog bespreken we de belangrijkste verschillen, zoals commissies, listings en meer.

Commissies

Bij het verkopen op Bol.com moet je rekening houden met commissies die variëren afhankelijk van de productcategorie. Deze commissies liggen meestal tussen de 8% en 25%. Aan de andere kant hanteert Amazon ook variabele commissies, maar deze zijn vaak iets lager, variërend van 6% tot 15%. Dit kan een aanzienlijk verschil maken in je marges, afhankelijk van het type producten dat je verkoopt.

Listings

Het proces van het maken van een productlisting verschilt ook tussen de twee platforms. Bol.com biedt een relatief eenvoudig systeem via hun verkopersportaal waar je producten kunt toevoegen, compleet met meerdere afbeeldingen en een uitgebreide productbeschrijving. Amazon biedt echter meer geavanceerde opties voor listings, vooral voor geregistreerde merken. Met Amazon’s A+ content en Enhanced Brand Content kun je gebruik maken van Rich media, zoals video’s en uitgebreide infographics, die je productpagina’s nog aantrekkelijker maken.

Andere verschillen tussen Bol en Amazon

Naast commissies en listings zijn er nog andere belangrijke verschillen. Bol.com biedt de service “Logistiek via Bol.com”, waarbij Bol de opslag, verzending en klantenservice afhandelt. Amazon heeft een soortgelijke dienst genaamd Fulfillment by Amazon (FBA), die wereldwijd bekend is. Wat betreft marktbereik heeft Amazon een veel groter wereldwijd bereik dan Bol.com. Dit maakt Amazon aantrekkelijker voor internationale verkopers die hun producten aan een wereldwijde klantenkring willen aanbieden.

Conclusie

Hoewel zowel Bol.com als Amazon uitstekende platforms zijn voor online verkoop, hebben ze elk hun eigen unieke voordelen en uitdagingen. Als we kijken naar de verschillen tussen bol en amazon, is Bol.com ideaal voor verkopers die zich willen richten op de Nederlandse markt en profiteren van een eenvoudig listing proces en uitgebreide logistieke ondersteuning. Amazon biedt meer geavanceerde tools voor productpresentatie en een veel groter internationaal bereik. Het kiezen tussen deze platforms hangt af van je specifieke zakelijke behoeften en doelen.

×